cauta-cazare.ro Cazare pensiuni turistice, vile
 
Home  |  Download  |  Fotografii  |  Inscriere ofertă

 Caută cazare                 Căutare avansată 

Castelul Nopcsa, Zona Retezat

Castelul a fost resedinta uneia dintre cele cele mai ciudate familii din Transilvania. Arhitectura lui sobra poate fi vazuta si astazi in satul Sacel (intre Santamaria Orlea si Rau de Mori, DJ 686). Cladirea este intr-o stare avansata de degradare, dar respira inca teribila istorie a clanului Nopcsa.

CLANUL "NOAPTE"
Povestea clanului Nopcsa este acum trecut incheiat. Familia lor, care a fost una dintre cele mai celebre in toata Transilvania, s-a stins in mod dramatic odata cu ULTIMUL NOPCSA.
Castelul nu are mai mult de 200 de ani, dar familia Nopcsa, care si-a avut aici ultima resedinta, este atestata documentar de la 1367. Castelul de la Sacel, fosta proprietate a familiei, amiteste de o lume astazi trecuta. O lume cu baroni si contese, trasuri si castele, baluri si jafuri. Istoria clanului Nopcsa se impleteste cu trecutul mai multor famili nobiliare din Transilvania, intre care si a Huniazilor.

Numele lor, Nopchia, care inseamna "Noapte", a fost maghiarizat dupa Laszlo NOPCSA, omul a carui enigma nu a fost dezlegata nici pana azi 1701 devenind Nopcsa. Cu toate astea, in 1848 Laszlo Nopcsa inca se considera roman si a participat la Adunarea Nationala a romanilor de la Blaj. Intre membrii familiei s-au numarat prefecti ai Comitatului Hunedoarei, consilieri guvernamentali si Cancelari ai Curtii pentru Transilvania, cavaleri ai diferitelor ordine Imperiale, membri ai Ministerului Regal, membri ai Casei Regale, sefi peste fisc, loctiitori al sefului Unitatii Regale a armatei craiesti, tezaurieri, botanisti, paleontologi, directori ai Teatrului National de Opera din Budapesta. Intreaga lor familie s-a perpetuat de fiecare data printr-un singur descen dent pe linie masculina.
In ciuda acestei fragilitati, barbatii din familia Nopcsa au fost indrazneti, aventurieri, oameni de lume si carturari in acelasi timp. Dar cel mai mult s-a remarcat Laszlo (Vasile) Nopcsa prin biografia lui de-a dreptul spectaculoasa. Despre el se spune ca a fost celebrul talhar Fata Neagra, un soi de haiduc, care noaptea, ataca nobilii bogati si ii ajuta pe saraci. Nobil, sau talhar?

Scriitorul maghiar Jokay Mor, cu cativa ani inaintea lui Bram Stoker, publica un roman care isi are actiunea in zona Hategului.
"Sarmanii bogati" a fost un roman de succes al anilor 1860. Personajulcentral era baronul Hatzegy, un talhar supranumit si Fata Neagra. Asemanarea dintre acest personaj si baronul Laszlo Nopcsa este atat de mare incat multi au identificat cele doua personaje.


Aceasta prima parte a articolui a fost publicata prin amabilitatea domnului Gheorghiu Nicolae. Drepturile de autor apartin domnuliei sale.
Continuarea articolului


 Link-uri recomandate
Despre România
 România este situata la jumatatea distantei dintre Polul Nord si Ecuator si este strabatuta de paralela 45...
Valea Prahovei
 Valea Prahovei este una dintre cele mai vizitate zone turistice ale tarii. Cunoscutele statiuni Sinaia, Busteni, Predeal sau Azuga...
Delta Dunării
 Delta Dunarii este o rezervatie naturala, unica in Europa, cu peste 1200 de specii de plante, peste 300 de specii de pasari...
Valea Oltului
 Pe Valea Oltului se gasesc numeroase puncte de atractie turistica. Statiunile Calimanesti-Caciulata, Govora sau Baile Olanesti...
Bran-Moeciu
 Zona Bran-Moeciu este situata intre Muntii Bucegi si Muntii Piatra Craiului....